Actualitat i laboratori d’idees 4.0
Vista de crides de material Kanban4.0 per l'optimització i automatització de la logística interna

Demostració d’un sistema d’automatització de la logística interna

Optimització de la logística interna

Quan es tracta de millorar els processos industrials cal considerar no només la fase productiva sinó el context que la permet. En aquest sentit destaca la correcta gestió de la  logística interna. Una optimització adequada pot convertir la fàbrica en un autèntic rellotge, però si per contra aquest ajustament és erroni, pot fer que la fàbrica estigui regnada pel caos. Per això, en aquest post tractarem una solució d’optimització i automatització de la logística interna.

Una de les metodologies més utilitzades en aquest aspecte és el sistema de targetes Kanban. Es tracta d’un sistema desenvolupat per l’empresa japonesa Toyota que procura agilitzar el procés d’abastiment a les línies de producció. Aquesta eina permet intercanviar informació entre diferents fases del procés productiu i fer peticions automàtiques de material quan sigui necessari. S’utilitzen targetes per identificar els contenidors, de manera que sigui fàcil mantenir un control visual de l’estat del sistema.

Automatització de la logística interna

Maccion ha desenvolupat i implementat una solució entorn d’aquesta metodologia, el Kanban 4.0. Aquesta aproximació va més enllà de les targetes, i no necessita de l’acció del treballador per generar crides de falta de material amb informació complementària per tal d’ajustar-se al màxim a les necessitats del moment. D’aquesta manera i amb la integració amb robots picker o AGVs, es pot implementar una automatització completa de la logística interna.

Integració de Kanban4.0 amb robot picker a l’IOT Solutions World Congress 2019

En aquest cas, la falta de material detectada pel sensor SMAC100 provoca una crida al sistema Kanban 4.0. Això es tradueix en un avís al robot amb la informació sobre on està ubicat el material que cal reposar. És possible conèixer la ubicació del material gràcies a la solució de gestió d’actius Bitrace, que monitoritza l’estat del magatzem. Amb tota aquesta informació, el robot només ha de dirigir-se al punt on hi ha el material desitjat, recollir-lo i portar-lo a la línia on s’ha produït la crida.

Els beneficis

Es tracta doncs, d’agilitzar i automatitzar els processos de manera que puguem:

  • Reduir el temps de resposta en el reaprovisionament de les línies.
  • Reduir els nivells d’estoc a magatzem, ajustant-los a les necessitats reals de producció.
  • Recaptar dades pel posterior anàlisi dels processos logístics, contribuint així a accelerar la roda de la millora contínua.

Una de les claus de qualsevol solució en l’àmbit de la indústria 4.0 és integrar eficientment els diferents sistemes per aconseguir que “parlin” entre ells. D’aquesta manera, s’aconseguirà treure el màxim de valor a la informació de la qual es disposa.

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *